My place


Acasa / Lucrari / ACUPUNCTURA URBANA

Etichete a_ta 2011, concurs proiecte
Nume lucrare ACUPUNCTURA URBANA
Tip lucrare proiect
Localitate Mediul Urban
Autor lucrare Alexandru Cozma, Marton Tovissi, Oana Simionescu
Echipa de proiectare FOR
Anul proiectarii 2010

Viziunea lipseste in cele mai multe orase romanesti,  cateodata lasandu-se impresia ca sunt orientete impotriva oamenilor care le locuiesc- sunt pline de spatii publice fara identitate si functiune. Noile propuneri tind spre superficial, fara a consulta populatia sunt private de o implicare profesionista. Exista totusi un potential enorm in aceste spatii urbane.

 Impachetat intr-o aplicatie digitala, proiectul vrea sa ofere procesului de design o interfata inteligibila pentru toti.  Intr-o societate unde arhitectura este doar de vanzare, incercam sa nastem un alt fel de dialog cu publicul - unul mult mai confortabil. Incarcam sa invatam, prin intermediul tehnologiei, ca arhitectura e un proces complex de analiza si raspunsuri la nevoi specifice. Prima idee susteinabila a proiectului si cea mai importanta e ca dam procesului de design timpul si importanta cuvenite, intr-un mediu ce nu-i acorda importanta.

 Procesul e simplu: se alege o locatie, se trece prin cele 27 de layere de analiza, se genereaza un rezultat optim dintr-o lista si se vizualizeaza rezultatul cu evenimentele ce se pot organiza acolo.

 Am ales o aplicatie digitale datorita problemelor de comunicare dintre edili, arhitecti si public.  Trebuie inteles prin mijloce simplificate  ca si cele mai mici interventii schimba perceptia  si viata spatiului urban. Adaugand la un spatiu gol si invatand oamenii cum sa il foloseasca, dam nastere dialogurilor atat de necesare unei societati sanatoase..

 Ne dorim o mai buna folosire a spatiului urban. In acest scop am am folosit 4 pavilioane temporare diferite, iar acesta poate fi doar inceputul pentru o startegie de lunga durata. Numarul lor ar putea creste in timp!

 Proiectul incepe cu UP. Este o instalatie inspirata din retele- de la constelatii la retele sociale si internet. Sunt 250 de stalpi de carton ce pot sustine combinatii infinite de evenimente si activitati. Plantele propuse adauga un layer temporar si fac tranzitia intre marea de asfalt si parc.

 MELTING POT este o platforma in miscare care isi face utilizatorii constienti de prezenta vecinului. Este un mijloc de interactiune si o platforma media.

 S21 este o interpretare a amfiteatrului urban,  ce poate arata potentialul unor spatii folosite doar pentru tranzit.

 TURNUL este o bucla ce ofera experimentarea vecinatatilor de la alta inaltime si incadrarea unor elemente de interes.

 INOVATIE SI TRANSFERABILITATE

Pavilioanle si situl analizat exemplifica modul in care aplicatia functioneaza, insa procesul nu ar trebui sa se opreasca aici. El ar trebui sa straneasca dialogul si in mediul arhitectilor. Inovatia e expunerea unei nise pentru a deveni o sursa deschisa,  o aglomerare accesibila de idei. De aici si transferabilitatea.

 Prezentarea proiectelor prin mijloace ce aduc bucurie utilizatorului le face mai accesibile. Dupa accesibilitate vine intelegerea, asimilarea si implementarea.  Aspectul important este implicarea publicului si autoritatilor in procesul de design.

 Inovatia o gasim si in materialele si tehnologiile folosite. Materialele propuse fac proiectele fezabile si usor de implementat.

 STANDARDE ETICE SI ECHITATE SOCIALA

Proiectul vine sa raspunda unor necesitati. E o unealta ce ajuta publicul sa foloseasca spatiul urban pentru intercatiune si recreere si nu doar sa il accepte asa cum este. Spatiul public este un indicator direct al democtariei. Proiectul pune spatiul public in centrul discutiei dintre arhitect, public si autoritati - un exercitiu pentru un mai bun dialog intre diferiti actori ai societatii.

 PERFORMANTA ECONOMICA SI COMPATIBILITATE

Efort financiar minim, efect social maxim. Datorita bugetului redus, proiectul ar putea fi usor finantat de administratie, sponsori si chiar de investitori privati. Pavilionale in sine au viata lor economica dupa constructie, prin agenda culturala ce o pot sustine. Este important a se folosi acest potential ca baza fnanciara pentru urmatoarea ACUPUNCTURA URBANA.

IMPACT CONTEXTUAL SI ESTETIC

Impactul estetic al unui obiect bine proiectat si deja acceptat de public, intr-un cadru gri si impersonal duce la schimabrea de optica asupra potentialului unui spatiu public.  Aspectul este mobilul ce activeaza oamenii in procesul de proiectare a orasului si aduce obiectul de arhitectura mai aproape de ei.

Fotografii

 
 
 

 

 

Inapoi