My place


Acasa / Lucrari / CASA N

Etichete arhitectura, reabilitare, restaurare, reconversie
Nume lucrare CASA N
Tip lucrare reabilitare / restaurare / reconversie
Localitate Timisoara
Autor lucrare Irina Feier , Radu Mihailescu
Echipa de proiectare B.I.A. Radu Mihailescu
Alti colaboratori s.c. Kubus s.r.l., Laurentiu Balu, s.c. Static 5 s.r.l.
Fotograf Vasile Giurgiu
Anul proiectarii 2004
Anul executiei/finalizarii 2010
Suprafata construita 750 mp
Valoarea investitiei 375 000 euro

O vilă interbelică amplasată într-o zonă rezidenţială protejată din zona centrală a oraşului Timişoara.
Pe o parcelă de 846 mp este amplasat retras cu cca 4 m un imobil izolat D+P+S.
Fără a interveni semnificativ în forma anvelopei, modificările funcţionale realizate sunt majore.
Dintr-o construcţie de tip parter înalt realizat peste un demisol minim denivelat faţă de cota trotuarului (ce conţinea cazarea personalului de serviciu şi spaţii anexe) şi un acoperiş înalt realizat în patru ape, s-a obţinut un triplex adaptat funcţional unei familii de cinci persoane (părinţi şi trei copii) la un grad de confort ridicat.
Fostul demisol devine parter peste care continuă etajul 1 şi mansarda. Zona de zi se desfăşoară la parter şi partial la etajul 1 şi este compusă din:
- hol acces şi anexe aferente
- salon şi sufragerie
- bucătărie şi cămară
- hol etaj- bibliotecă
- camera proiecţii şi tv
Zona de noapte, amplasată parţial la etajul 1, se compune din trei dormitoare, fiecare cu baie şi dressing, iar la mansardă din dormitorul matrimonial şi încă un dormitor cu baie pentru mezinul familiei, alături de un coridor de acces.
Dormitorul matrimonial este conceput ca un spaţiu fluid care, în jurul unei curţi de lumină centrale, conţine mai multe funcţiuni: zona patului, baia, dressingul, zona de studiu - birou. Din curtea de lumină, prin intermediul unei scări metalice de dimensiuni reduse, se accede la o terasă proprie, parţial acoperită de versanţii acoperişului, ascunsă privirilor indiscrete din exterior.
Deschiderea practicată în acoperişul piramidal impreună cu închiderile de sticlă pe trei laturi ale terasei alături de curtea închisă în sticlă şi cele cinci ferestre velux amplasate în acoperiş, generează iluminatul natural direct şi indirect al spaţiului interior.
Legătura functională între cele trei nivele este asigurată de scara circulară din zona de acces şi de către liftul adăugat pe latura de nord, cu acces din living, camera de proiecţie şi coridorul din mansardă.
Reşedinţa este deservită de instalaţii de ultimă generaţie (încălzire, climatizare, electrice, automatizări).

 

Inapoi