My place


Acasa / Lucrari / CASA UNIFAMILIALA

Etichete a_ta 2011, concurs proiecte
Nume lucrare CASA UNIFAMILIALA
Tip lucrare proiect
Localitate Dumbravita, Timis
Autor lucrare Vlad Gaivoronschi
Echipa de proiectare s.c. Andreescu & Gaivoronschi s.r.l.
Alti colaboratori Mihai Ungur
Anul proiectarii 2010
Suprafata construita 323 mp

O comanda obisnuita, aceea a unei locuinte pentru o familie traditionala (3 generatii – un copil, parinti, o bunica) pe o parcela de 1000mp in Dumbravita – nordul Timisoarei – a generat un proiect atent la cateva aspecte:

a) Integrare in context – relatia inauntru-afara

 

Ocupand latura nordica a parcelei, solutia adoptata a pus in valoare locurile intermediare ce permit in momente definitorii ale zilei perceperea padurii din apropiere (dimineata la rasarit) sau a liniei orizontului (dupa amiaza la asfintit). Au rezultat astfel marile logii orientate catre cele doua puncte cardinale.

b) Organizare spatiala – dinamica miscarii

 

Accesul principal este la randul sau sicanat, prin intermediul unui spatiu intermediar de tip terasa acoperita ce debuseaza intr-un hol pe doua niveluri orientat catre sud. Acest hol, impreuna cu peretele cu semineu si scara intr-o singura rampa din spatele acestuia reprezinta punctul central al casei, fata de care se organizeaza binuclear celelalte spatii, pe parter si etaj.

c) Green building

 

Ansamblul logiilor umbrite, alaturi de holul atrium, la randul sau umbrit cu parasolare catre sud, permite ventilarea naturala, protectia solara optima in sezonul cald si un efect de sera in timp friguros. Deasemenea terasa inverzita si izolarea corespunzatoare infulenteaza obtinerea unui consum redus de energie tot timpul anului. 

 

Inapoi