My place


Acasa / Lucrari / CENTRU DE VIZITARE

Etichete a_ta 2011, concurs proiecte
Nume lucrare CENTRU DE VIZITARE
Tip lucrare proiect
Localitate Berzasca, Caras-Severin
Autor lucrare Ioan Andreescu
Echipa de proiectare s.c. Andreescu & Gaivoronschi s.r.l.
Alti colaboratori Alexandru Malaescu, Dan Munteanu, Ligia Stafie, Paul Carabas
Anul proiectarii 2009
Suprafata construita 6585 mp
Valoarea investitiei 4609500

 

Centru de vizitare al Parcului NaĊ£ional Portile de Fier

Intr-un golf linistit al Dunarii, legat de centrul localitatii Berzasca prin cursul paraului omonim, Centrul de Vizitare este situat in proximitatea imediata a caii rutiere de acces la o distanta minima fata de traseele principale de vizitare ale Parcului National “Portile de Fier”.

 Partea fixa a Centrului de vizitare este traversata de o promenada pietonala si pista de biciclisti (4.5 km) ca parte a unei amenajari a malului Dunarii de aproximativ 12 km. Suprafetele orizontale: ponton, promenade, pod etc sunt „pliate” topologic pentru a reproduce ondulatia terenului natural. Ele sunt realizate din podina, decking, din material compozit, sustinuta de o retea de piloti din acelasi material.

Partea centrala a ansamblului este o Platforma-ponton echipata cu un corp construit in forma de „U”, placat la interior si exterior cu panouri din beton alb amprentat cu motive grafice inspirate din opera sculptorului Stefan Calarasanu (originar din zona). Peretele cu perforatii constituie imaginea de promovare, brand-ul intregului ansamblu. Partea superioara a corpului in forma de “U” este accesibila publicului servind ca platforma belvedere si este partial acoperita cu o jardiniera plantata cu specii locale. Spatiul protejat dintre bratele „U”-ului, ce formeaza o arie gradenata in amfiteatru, serveste pentru organizarea activitatilor de factura publica: festivaluri, conferinte, prezentari. In grosimea corpului in forma de „U” se afla spatii pentru expunerea si comercializarea materialelor informative si produselor cu specific, grupuri sanitare si spatii tehnice.

Un pod pietonal peste apa paraului Berzasca asigura continuitatea traseului de-a lungul malului. La mijlocul podului, o caseta din metal permite privirea verticala catre centrul raului. Parcul amenajat de-a lungul laturii de nord a ansamblului asigura filtrarea dinspre zona principala de acces si este delimitat de Platforma printr-o palisada de panouri din otel-corten. Promenada cuprinde si o zona informativa compusa dintr-o succesiune de panouri expozitive luminoase si doua machete metalice reprezentand Valea Dunarii in zona de interventie, respectiv Parcul National Portile de Fier.      

Partea mobila si itineranta a ansamblului este un dispozitiv plutitor, realizat dupa standarde navale, care contine pe trei punti, sali expo, sala de conferinte, spatii de documentare, cabine pentru personal si echipaj, spatii tehnice. Peste puntea superioara este o punte deschisa, protejata, amenajata ca belvedere.

 

 

Inapoi