My place


Acasa / Lucrari / CENTRUL MULTIFUNCTIONAL JUDETEAN

Etichete a_ta 2011, concurs proiecte
Nume lucrare CENTRUL MULTIFUNCTIONAL JUDETEAN
Tip lucrare proiect
Localitate Timisoara
Autor lucrare Anca Maria Badea, Andrei Racolta, Romeo Szorad
Echipa de proiectare s.c. A.M.B. Proiect s.r.l.
Alti colaboratori Bianca Palcovici, Calin Deca, Carmen Cuc, Diana Anca, Florin Tampu, Prodao ING, Valentin Dolog
Anul proiectarii 2010
Anul executiei/finalizarii 2012
Suprafata construita 25468 mp
Valoarea investitiei 84000000

 

CENTRUL MULTIFUNCTIONAL JUDETEAN PENTRU SUSTINEREA AFACERILOR TIMISOARA

Metodologia de interventie tine cont de baza teoretica actuala referitoare la implanturile contemporane in tesutul istoric. Desi istoria Timisoarei releva o traditie a palimpsestului in ceea ce priveste fondul construit, „rescrierea” pe aceeasi matrice se va face de aceasta data cu respect fata de existent si in armonie cu vecinatatile si valorile istorice ale sitului. Nu consideram oportuna mentinerea fatadei vechii cladiri a centrului militar din motive lesne de inteles cum ar fi complicatiile functional-structurale nejustificate generate de incercarea de a introduce functiuni cu gabarite specifice intr-o registratie verticala specifica altei functiuni, de incoerenta structurala indusa de o traveiatie prea densa. Cladirea existenta nu este monument istoric si credem ca nu are o componenta estetica sau documentara atat de valoroasa sau macar definitorie pentru imaginea ansamblului construit existent. Preluarea unor elemente de cornisa, de volumetrie, de regim de inaltime si de scara redusa a detaliului, de ritm si de textura a obiectului de arhitectura proiectat vor recompune memoria locului in concordanta cu tendintele contemporane reflectate in modalitatile de interventie in centrele istorice europene.Ansamblul proiectat va reflecta compatibilitatea anvelopei exterioare cu functiunile gazduite, coerenta de structura si material raportata la volumetrie si functiune. Arhitectura propusa va evita stridentele de orice fel si se va axa pe simplitate si lizibilitate compozitionala, uzand atat de regulile clasice, nedemodabile ale teoriei arhitecturii cat si de eleganta detaliilor de arhitectura facilitata de tehnologia contemporana. Evitarea pastisei, a falsei istorii si a incorsetarii unui obiect de arhitectura contemporan in efortul de a reproduce formal o imagine inproprie timpului sau este unul din dezideratele proiectului de fata, secondat in egala masura de necesitatea integrarii in contextul arhitectural - istoric circumstant al noului ansamblu. Modalitatile de interventie folosite vor uza atat de metode din sfera vizualului (sisteme de proportionare, scara redusa a detaliului) cat si de materialitaea anumitor componente (suprafata urbana, textura). Vecinatatea palatului Weiss si a intregului ansamblu de arhitectura de factura Wiener Secession (dar si eclectica) din Piata Victoriei a generat ideea intrepretarii locale a fatadei aferente strazii Sf. Ioan la alipirea cu cladirea „Materna” intr-o maniera secession fara a repeta insa detaliile, decoratiile si stucaturile specifice epocii.

 

Articularea cu un nut de plin de vechea cladire este secondata de suprafata pluristratificata incadrata de o „rama” placata cu piatra in interiorul careia texturile diferite de tencuiala se intrepatrund cu sticla clara, mata si colorata intr-o tesatura fina subliniata de tamplaria metalica, generand un colaj in basorelief cu trimitere la un art nouveau tarziu, puternic geometrizat. Consola de 90 cm a acestui subansamblu reia ideea bovindoului extins pe orizontala si verticala al palatului Weiss, preluind de la acesta cotele verticale; totodata, cornisa cladirii la nivelul acoperisului ca si cea intermediara de peste parter sunt preluate de constructia noua. Ritmul fenestratiei parterului comercial este preluat intocmai de vitrajele restaurantului din noul corp proiectat, generand o continuitate de fatada la nivel pietonal pana la deschiderea perspectivei spre piateta interioara. De asemenea, colajul de elemente verticale cuprinzand vitrajele impreuna cu finele dieferentieri pe adancime din planul fatadei reiau ritmul alternantei plin-gol al fenestratiei clasice in cadenta ½. Ferestrele franceze protejate de parapeti de sticla sustin componenta verticala. Tencuiala decorativa cu granulozitate mare va integra obiectul nou in contextul local al fatadelor tencuite cu o textura similara.

Aceeasi cadenta a fenestratiei verticale este folosita si la vecinatatea cu vechiul spital al mizericordienilor (Clinica de Oftalmologie), spre strada Col. Enescu, cat si in fatada posterioara catre IPROTIM. Ansamblul sobru compus din corpul de cladire al vechiului spital si biserica actualmente greco-catolica va fi sustinut de o fatada relativ neutra pe partea opusa, cu respect pentru istoria locului. Orientarea corpului de cladire inal, 2S+P+5E in continuarea directiei generate de palatul Weiss si nu urmarind traseul strazii Sf. Ioan a fost facuta pentru a nu altera si pentru a accentua perspectiva dinspre Piata Victoriei turnul vechii biserici a mizericordienilor. Vitrajele generoase ale peretilor-cortina se vor amplasa preponderent spre curtile interioare ale ansamblului si doar local pe fatada aferenta strazii Sf. Ioan. Ritmul acestor fatade este de asemenea unul clasic, in sensul utilizarii sistemului de proportionare armonic, bazat pe sectiunea de aur, atat pe orizontala cat si pe verticala.  Modulul format din alternanta a 3 dimensiuni raportate armonic nu va fi repetitiv, ci cadentat dupa un ritm compus, cu accente punctate de vitrajele de sticla mata. Sincretismul cu sculptura (ca friza in basorelief) si muzica (ca structura ritmica) se va reflecta si in fatada principala, in corpul de cladire P+2E, unde elementele verticale din piatra, in nuante apropiate vor constitui un parasolar in fata vitrajelor bibliotecii si muzeului, filtrand lumina spre aceste spatii intr-o alternanta bazata de asemenea dupa sistemul armonic. Sugerarea abstracta a unor file de carte dinamice, imaginea trimite mental la semnificatia functiunii adapostite, aceea de biblioteca, dar una dinamica, atat clasica cat si virtuala.

 

 Incinta avuta in vedere, in prezentul proiect, avand in trecut destinatia de sediu al comisariatului militar, actualmente parcare, este delimitata pe latura estica de strada Sf. Ioan, artera importanta de circulatie, pe latura nordica de strada Col. Enescu - partial pietonala, la vest de incinta IPROTIM iar la sud de cladirea „Materna”. In vecinatatea amplasamentului exista repere importante atat pentru viata orasului cat si din punct de vedere istoric si arhitectural: Opera Romana, Hotel Timisoara, Piata Timisoara 700, Spitalul de Oncologie si Dermatologie, Spitalul de Oftalmologie, Biserica Greco-Catolica, precum si corpul de cladire ramas in urma demolarii Cetatii Timisoarei aferent frontului nordic al strazii Col. Enescu, apartinand Spitalului de Oftalmologie, repere de care solutia propusa tine cont in conformarea sa spatial-functionala si volumetrica. Ansamblul de arhitectura proiectat va prelua directiile principale ale sitului, generand trame structural-spatiale orientate dupa acestea.

 Ansamblul multifunctional propus este alcatuit din mai multe corpuri de cladiri  avand nivele diferite  si care mobileaza perimetral amplasamentul, spatiul interior rezultat delimitand  doua piatete amplasate la nivele diferite, si anume : la cota  pietonalului la nivelul parterului + 0,00 si + la cota de calcare primului etaj + 4,80. Nivelul de inaltime se dezvolta de la 2S+P+1 Et. pana + 5 Et. Terenul pe care este amplasat ansamblul este in forma de dreptunghi. Latura mare a dreptunghiului  variind intre  L = 105 m cea paralela  la str. SF. Ioan-  si  114 m,  cea catre Iprotim,  iar latura mica  l= 48 m.Inaltimile corpurilor de cladire propuse respecta conditiile impuse in PUZ-ul aprobat. Astfel, pe latura nordica, in vecinatatea spitalului de oftalmologie, regimul de inaltime va fi P+1E. Pe latura estica regimul de inaltime va fi preponderent P+2E identic cu cel al corpului de cladire-fundal al piatetei interioare. Pe limita vestica, pe o latime de 6,0 metri va fi dispus un corp de cladire pe parter, urmat fiind de ansamblul P+3  organizat in jurul celei de a doua curti interioare. La vecinatatea cladirii „Materna”, preluand directia de orientare spatiala si cornisa superioara a acesteia, se va amplasa corpul P+5E. O dominanta locala in piateta interioara o va reprezenta corpul P+4, al administratiei complexului, ca pandant pentru accesul filtrat de porticul estic. Accesele auto, se vor realiza din cele doua strazi Sf. Ioan si Col. Enescu. Intrarea autovehiculelor in cele doua niveluri de parcare subterana  se va realiza prin intermediul rampelor, amplasate, dimensionate si corelate cu reteaua de circulatie a  orasului conform normelor actuale specifice.

 

Accesul ocazional, utilitar, se poate realiza si pe calea de acces existenta dispusa in continuarea gangului de pe strada Paris. Cele doua subsoluri cu destinatia principala de parcare vor gazdui un numar de 206 masini. Articularea de spatii publice exterioare intr-o succesiune treptata de grade de intimitate este una din temele principale ale proiectului. Porticul propus la vecinatatea strazii Sf. Ioan largeste  pietonalul acesteia intr-o zona unde trotuarul este relativ ingust pentru fluxurile de persoane care leaga doua obiective importante, aglomerate: Piata Victoriei si Piata Timisoara 700, iar cel care secondeaza str. Col. Enescu dubleaza pietonalul existent si anihileaza actuala senzatie de disconfort si nesiguranta a unui culoar de circulatie prea ingust si, de aceea, slab populat. Porticele sunt animate de functiuni conexe destinate atat utilizatorilor cladirii cat si publicului larg (restaurant, cafe-bar, info-point, acces in biblioteca), pentru a mentine activitatea in zona si pe perioada cat celelalte functiuni ale centrului sunt inchise.

Curtea interioara principala, situata la cota 0.00 a terenului sistematizat, devine un „buzunar” al circulatiei pietonale. Ea organizeaza principalele  accese in gruparile functionale ale ansamblului proiectat (birouri, spatii de inchiriat, administratie, platforma multimedia, spatiul expozitional destinat expozitiilor temporare) si se constituie intr-un spatiu urban cu potential de functionalitate multipla; piateta formata poate gazdui manifestari culturale in aer liber. Transparenta porticului de pe strada Col. Enescu aduce ca fundal nordic al noii piatete frontul format din fatada spitalului de oftalmologie si corpul ramas din vechea cetate, ansamblu valoros din punct de vedere istoric, demn de reabilitat fizic si moral. Porticul de pe latura estica deschide vederea din piateta spre cladirea proaspat restaurata a Spitalului de Oncologie.

 Cea de a doua curte interioara este denivelata fata de prima printr-un pachet de trepte si se constituie intr-un spatiu semipublic,  agrementat de luminatoare destinate parterului de dedesubt; de aici se realizeaza pe langa accesele in centrul multifunctional accesul la muzeu si la o cafenea care-si va deschide aici terasa in sezonul favorabil. Treptele se vor constitui in gradene orientate spre piateta, pe latura umbrita a acesteia, protejate fiind de etajele 2 si 3 ale cladirii.  Banchetele care insotesc luminatoarele de peste subsol si local de peste parter sunt menite a popula spatiile celor doua curti. Ele vor fi secondate si sustinute de iluminatul ambiental nocturn, cand vor primi aspectul unor lentile colorate de lumina din interior. Pardoseala exterioara a porticelor si piateleor se va realiza in sistemul dalelor prefabricate , ocazional carosabile in piateta de la cota 0.

 

 

 

Inapoi