My place


Acasa / Lucrari / DUPLEX RS

Etichete a_ta 2011, concurs proiecte
Nume lucrare DUPLEX RS
Tip lucrare proiect
Localitate Timisoara
Autor lucrare Dragomir Dragan
Echipa de proiectare DCXS
Alti colaboratori Simona Mesaros, Stefan Kozma
Imagini Dragomir Dragan
Anul proiectarii 2011
Suprafata construita 660 mp
Valoarea investitiei 375000

 

Cladirea propusa realizeaza doua locuinte ample, atipic compuse intr-un corp de cladire nou, inserat intr-un tesut rezidential cu front continuu si regim de inaltime redus.

Pentru a se intergra zonei, dar a acomoda in acelasi timp spatiile cerute prin tema, volumul speculeaza conceptul de etaj retras, dematerializand muchiile pe frontul ultimului nivel. Acesta, impreuna cu fatada cu goluri inalte, vor defini caracterul perceput la strada al cladirii.

Din interiorul lotului, insa, alcatuirea casei se citeste prin compunerea a doua volume diferite - volumul alb, de la strada, si cel imbracat in tabla, dinspre zona gradinii.

Aceste doua volume sunt articulate atat prin diferenta de textura si culoare, cat si volumetric, prin corpul casei de scara. Ele sunt taiate dupa forme dinamice, liniile inclinate fiind alese astfel incat sa armonizeze compozitia.

Corpul casei de scara, independenta de cele doua volume cu functiuni, creeaza spatii deschise, dar acoperite, realizand atfel tranzitia dintre spatiul exterior si cel interior, oferind in acelasi timp locatarilor o perceptie mai larga asupra diferitelor spatii comune sau private. Acest lucru este realizat prin retragerea scarii fata de limita vestica a lotului (calcanul casei vecine) si coborarea acesteia numai pana la nivelul parter (spatiile tehnice de la subsol sunt accesibile printr-o alta scara cu o singura rampa, iar spatiul de locuit de la acest nivel printr-o scara interioara a unitatii de locuit).  Rezultatul este o curte interioara minimala, care permite insa aerisirea functiunilor de serviciu din apartamente si a celor de la subsol si care este "observat" de pe podestele intermediare ale scarii.

Cladirea cuprinde in total sase unitati de locuit, un apartament amplu si doua de inchiriat (de dimensiuni mai mici) pentru fiecare dintre cei doi proprietari.

La ultimul nivel al cladirii, in spatiul de retragere al etajului doi, se creeaza doua terase verzi, ce vor apartine celor doua apartamente mai mari, cel de la nivelul al doilea si cel dinspre strada, de la etajul intai.

Terasele inverzite vor contribui si ele la imaginea cladirii inspre strada.

Fotografii

 
 
 

 

 

Inapoi