My place


Acasa / Lucrari / RAPA ROBILOR

Etichete arhitectura, proiecte
Nume lucrare RAPA ROBILOR
Tip lucrare proiect de arhitectura
Localitate Aiud
Autor lucrare Laurentiu Balu , Radu Mihailescu, Vasile Giurgiu
Echipa de proiectare B.I.A. Radu Mihailescu
Imagini Vintan Zoltan
Anul proiectarii 2010
Suprafata construita 4382 mp
Valoarea investitiei 2191000

TEMA

Primul gest de recunoaştere şi comemorare a celor dispăruţi în timpul prigoanei comuniste, mulţi dintre ei chiar în penitenciarul Aiud, s-a făcut din iniţiativa Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România la începutul anilor '90, când s-a ridicat monumentul ''Calvarul Aiudului'' , amplasat în locul numit ''Râpa Robilor'' – cimitirul celor îngropaţi aici fără nume în multe cazuri în gropi comune. Este o realizare remarcabilă, după planurile arhitectului Anghel Marcu. Edificarea unei mănăstiri este gestul simbolic definitiv, dorit azi de toată lumea.

Propunerea de faţă constituie răspunsul nostru la această temă. El se întemeiază pe densul conţinut simbolic, pe necesităţile funcţionale ale cultului ce urmează a se acomoda cu Centrul de Studii Martirologice (CSM) ca parte a mănăstirii. Nu în ultimul rând, datele particulare ale amplasamentului înseamnă :

– parcela de formă alungită cu o puternică denivelare transversală (aproximativ 15m);
– vecinătatea nefericită a cartierului dormitor construit sus pe cornişă în anii '70-'80 favorizează minimalizarea ansamblului mănăstiresc ce va fi perceput descendent;
– vecinătatea unui obiect de mare valoare culturală – Monumentul ''Calvarul Aiudului'';

– vecinătatea dezolantă a unui spaţiu destructurat la nivelul străzii Ostaşilor – fostă zona industrială, in prezent 'abandonată' , ce poate constitui in viitor o posibilă direcţie de dezvoltare a oraşului;

CONCEPTUL

Ansamblul mănăstiresc este alcătuit din trei nivele suprapuse inserate în terenul puternic denivelat pe direcţia Nord-Sud (Râpa Robilor), reprezentand în plan simbolic PREZENTUL – incinta mănăstirii – şi MEMORIA LOCULUI – nivelul inferior, parţial îngropat în teren, plus un nivel parţial, tehnic (D). Nivelul inferior, construit în totalitate, este ocupat în cea mai mare parte de Centrul de Studii Martirologice ce îmbracă nivelul de jos al bisericii – osuarul cu căile de acces - şi parţial de funcţiuni de cazare ale mănăstirii, spaţii anexe de depozitare, precum şi de spaţiile tehnice.

Nivelul superior este destinat mănăstirii. Se constituie ca o incintă dreptunghiulară, în mijlocul căreia, cu axa longitudinală uşor rotită pentru a se aşeza pe direcţia Est–Vest, se amplasează biserica. Cele patru laturi ale incintei sunt definite de următoarele funcţiuni :

– spre Sud – zona destinată chiliilor dispuse de-a lungul unui coridor deschis – portic şi scara de acces la incinta dinspre strada Ostaşilor ;
– spre Est – zona destinată trapezei şi bucătăriei de-a lungul unui coridor deschis – portic ;
– spre Vest – zona destinată cazării oaspeţilor şi chilia preotului duhovnic ;
– spre Nord – scara deschisă de acces ce face legătura între oraşul de sus şi cele două nivele suprapuse (sus incinta mănăstirească, jos Centrul de Studii Martirologice) ;

Curtea interioară a mănăstirii constituie acoperişul – terasa circulabilă – Centrului de Studii Martirologice.

Amenajarea ei se face în elipse concentrice pentru amplificarea imaginii bisericii într-o perspectivă descendentă dinspre zona blocurilor de pe cornişă. În proximitatea casei de oaspeţi şi a accesului în biserică se amenajează o zonă agapică. Acoperişurile corpurilor mănăstirii sunt rezolvate în sistem de terase înierbate accesibile din incinta mănăstirii pe o rampă de scară exterioară plasată pe latura de nord. Vizual, într-o perspectivă descendentă, se asigură o legătură organică cu peisajul Râpei Robilor.

Efectul scontat constituie substanţa conceptului :
dematerializarea construcţiei în locul acesta unic – izvor de moaşte.

Fotografii

 
 
 

 

 

Inapoi