My place


Acasa / Lucrari / REABILITAREA CARTIERELOR GRI

Etichete a_ta 2011, concurs proiecte
Nume lucrare REABILITAREA CARTIERELOR GRI
Tip lucrare proiect
Localitate Timisoara
Autor lucrare Alexandru Cozma, Gabriel Boldis, Kamil Szoltysek, Oana Simionescu, Silvia Tripsa
Echipa de proiectare FOR
Alti colaboratori Razvan Costantinescu
Anul proiectarii 2010
Suprafata construita 663296 mp

Orasul este ca un puzzle – isi primeste imaginea generala in urma unei compozitii de piese mai mici. Cand o parte semnificativa din aceste piese incep sa arate la fel, se formeaza imagini de tip pata ca pot deveni cu usurinta o definitie pentru imaginea generala, in loc sa fie doar o mica parte din aceasta.

Programul socialist de urbanizare a produs arii vaste de cartiere gri la cele mai slabe standarde din Europa. Acest proces a fost oprit brusc in anii 90, cand apartamentele au fost vandute ocupantilor la preturi derizorii, lasand pe umerii unei populatii obisnuite sa primeasca totul de la stat responsabilitatea intretinerii volumelor urbane de proasta calitate.

Din pacate, de atunci nu a existat o alta strategie oficiala in ceea ce priveste locuirea – fie ea buna sau rea. Nu au fost sesizate nici intentii serioase de reabilitare a cartierelor existente. Majoritatea romanilor sunt pesimisti (53%) datorita conditiilor proaste de viata(74%) si a faptului ca avem cele mai mici venituri din Europa. Nu credem ca putem influenta procesul administrativ(77%), iar voluntariatul ni se pare a fi un moft urban. Majoritatea romanilor(75%) cred ca daca economia ar functiona mai bine ar avea o viata mai buna, in timp ce 77% dintre ei ar vrea ca statul sa le ofere o slujba.

In Romania inca nu exista proiecte sustenabile ce sa vina din partea autoritatilor. Exista totusi o nevoie stringenta pentru astfel de proiecte, precum si un potential imens de a le folosi pentru a revigora increderea in sine si sentimentul de apartenenta la o comunitate a unei populatii din ce in ce mai segregate.

Acest proiect a luat nastere in urma colaborarii cu locuitorii unui asemenea cartier din Timisoara si reprezinta o strategie pilot ce raspunde prin intermediul unor solutii bine integrate in context unor nevoi bazice: reabilitarea unei structuri urbane in colaps, resuscitarea spiritului de comunitate, eficientizarea sistemului energetic, precum si o strategie economica ce confera valoare financiara celor de mai sus.

Proiectul se intinde pe o perioada de 30 de ani, incepand cu un dialog si mici competitii de design. Fazele proiectului sunt corelate astfel incat sa se completeze una pe cealalta si strategia sa poata functiona inca de la inceput. Centrul atentiei este mutat de la apartamentele individuale catre curtile comune. Fiecare curte, alaturi de cladirile ce o imprejmuiesc, vor primi caracteristici estetice,  atmosfera, functiuni si metode de dezvoltare proprii. In jurul acestora se vor forma mici comunitati, iar cartierul va deveni o retea - la randul ei integrata in reteaua mai mare a orasului. Toate procedurile de reabilitare sunt gandite in asa fel incat sa produca mai mult spatiu interior, cheltuieli mai mici, venituri, locuri de munca, educatie, noi locuinte sociale, diversitate, calitate spatiala si sentiment de apartenenta.

Implicarea locuitorilor in realizarea proiectului, in intretinerea si viata cartierului este ideea centrala a solutiei: procesul de identificare a problemei, gasirea de solutii, asimilarea consecintelor pe termen lung, educarea constanta a locuitorilor astfel incat acestia sa inteleaga deplin solutiile oferite si modul in care acestea functioneaza sunt pasi foarte importanti pentru aceasta strategie. Reabilitarea unui asemenea cartier prin marirea capacitatii lui de locuire, angajare, educatie si recreere ar putea deveni o oportunitate sustenabila pentru un oras de a-si imbunatati atat nivelul de trai cat si calitatea in general fara a ocupa noi teritorii.

Calitatea spatiului public este un indice direct al democratiei. Lipsa spatiilor pentru interactiuni sociala este una din problemele majore ale unei asemenea structuri urbane. Aceasta este de obicei compusa din niste celule mai mari conectate de o zona centrala. Fiecare celula de acet tip contine un numar de curti ce ar putea gazdui diverse functiuni: centru comunitar, teren de sport, parc, loc de joaca, spalatorie, zone pentru grill, terase, gradini. Functiunea si atmosfera specifica fiecarei curti vor genera trafic intre acestea si vor initia dialog intre micile comunitati. Zona centrala a cartierului este de asemenea foarte importanta: aceasta inchide circuitul educational, energetic, cultural, comercial si functional al cartierului. “Locul” este folosir aici ca sursa de identitate si comunicare.

Optimizarea comportamentului energetic al cartierului a fost de asemenea un punct important al proiectului. Aceasta se poate realiza prin intermediul a 5 puncte cheie: folosirea eficienta a spatiilor alocate(proiectul in sine este un exercitiu despre cum putem folosi mai bine tesutul orasului); repararea sistemelor structurale, a celor sanitare, de vantilatie si incalzire/racire; crearea de cicluri inchise in ceea ce priveste consumul de alimente si coletarea gunoiului; folosirea de materiale sustenabile/reversibile si optimizarea traficului si a parcarilor.

De asemenea am incercat sa generam o strategie economica ce le va permite locuitorilor sa isi mentina standardul de viata obtinut in urma proiectului: spatiile nefolosite sunt convertite in spatii ce vor aduce venituri comunitatii; completarea spatiilor lipsa a cartierelor cu cladiri ce vor putea fi apoi vandute/inchiriate; construirea unei piete locale; minimalizarea cheltuielilor lunare pentru intretinere; crearea de spatii atractive pentru cei din exterior. Interventiile vor ridica valoarea de piata a cartierului. Proiectul se presupune ca va fi finantat prin fonduri guvernamentale, europene din surse private si de catre asociatia locatarilor(ce va trebui infiintata).

Valoarea estetica a spatiilor obtinute in final este folosita in procesul de fudamentare al comunitatilor. Fiecare cvartal va primi o imagine recognoscibila pentru locuitorii sai – o piele noua va invalui fiecare careu indeplinind nevoi spatiale specifice si oferind comunitatii un spatiu de care sa apartina si in care sa poata creste. Aceasta strategie se extinde catre spatiul verde si catre eventuale noi cladiri reprezentative ale cartierului.

Fotografii

 

 

Inapoi