My place


Acasa / Lucrari / STUDIU BISERICA ORTODOXA

Etichete a_ta 2011, concurs proiecte
Nume lucrare STUDIU BISERICA ORTODOXA
Tip lucrare proiect
Localitate Moravita
Autor lucrare Dragomir Dragan
Echipa de proiectare DCXS
Alti colaboratori Simona Mesaros, Stefan Kozma
Imagini Dragomir Dragan
Anul proiectarii 2011
Suprafata construita 136 mp
Valoarea investitiei 70000

La baza prezentului studiu, au stat  premise de natura financiara, proiectul anterior autorizat, fiind peste posibilitatile actuale financiare ale administrativului localitatii Moravita.

Factorul social/administrativ a promovat mai departe ideea unei constructii de cult in localitate, gasindu se un nou amplasament si formulandu se o noua tema de proiectare.

Fata de proiectul anterior, autorizat in 2010, suprafata constructiei trebuia sa fie mai modesta si de asemenea , sistemul constructiv propus, a fost lemnul.

Noul amplasament a dezvaluit odata cu studiile topografice ca este de fapt amplasamentul fostei biserici din moravita, biserica distrusa la inceputul secolului trecut.

Prezentul studiu, vine ca un raspuns si o alternativa la tema de proiectare descrisa mai sus. Constructiile de cult ortodoxe se inscriu intr un program mai putin flexibil ca si inovatii arhitecturale , fiind extrem de traditionale.

Directiile de proiectare, aspectele estetice, vizuale sunt destul de clar definite, nelasand multe posibilitati de interpretare formala sau conceptuala.

 Provocarea a fost pastrarea aspectului ingrijit si actual al vechiului proiect, adaptarea lui pe noul sistem constructiv si pe noile cerinte ale temei de proiectare dar mai ales incercarea de a merge mai departe pastrand cadrul traditional, clar trasat teoretic  al programului.

Solutia aleasa, speculeaza posibilitatea constructiva si structurala a lemnului, pt a acoperi nivelul si abordarea arhitecturala actuala a vechiului proiect, incercand sa creeze un concept organic/parametric pentru volumetria exterioara si/sau interioara.

Simetria caracteristica programului, ajuta conceptul in reinterpretarea absidelor si a cupolei centrale intr un volum dinamic, fluid, marcand expres accesul prin abordarea volumetrica aleasa.

Volumul alb, curat rezultat devine primitor prin marcarea clara a celor trei plane ce marcheaza accesul, dematerializarea muchiilor facandu l astfel mai aerisit, mai primitor.

 

Inapoi